Ofte stilte spørsmål

1. Må jeg være i god form for å begynne på Sportygården?

Absolutt ikke - Functional fitness er for alle uansett form og alder.
Ikke tenk at du må trene deg opp for å komme hit- se heller på det å komme hit som måten du mer effektivt kommer i form. 

Vi tilpasser alle økter etter ditt behov og sørger for at du gjør treningen hos oss basert på ditt utgangspunkt. Derfor vil du fort oppdage stor progresjon og mestringsfølelse hos oss.

Vår jobb er å  skaleres øvelser opp og ned etter nivå, og alle skal kunne trene sammen i samme lokalet på samme økt. "Difference in degree not kind" - the art of Crossfit/ Functional Fitness.

Eksempel på skalering kan være:

Lavere vekter
Ikke vekt i det hele tatt
En hantel der man kan kjøre med to hantler
Mindre antall repetisjoner/
Sykling/kondisjonsmaskin i stedet for løping
Step up på boks i stedet for hopp til boks
Roing i ringer i stedet for pull ups
Sit ups i stedet for toes to bar
osv.

Det er alltid du som styrer din egen intensitet- og de første øktene man er her er det ofte lett å bli litt revet med. Dette skal vi passe på å følge deg opp på.

2. Hvilke timer tilbyr dere?

Disse timene møter du på hos oss. 

  • Dagens WOD
    «Workout Of the Day» Hovedmengden av øktene vil hete dette. Øktene vil variere fra dag til dag. Varierte, funksjonelle bevegelser utført med høy intensitet. Øktene kan enten kun være en hovedøkt, eller bestå av to deler, en hovedøkt og en del styrke/teknikk. Timen passer for alle som liker variasjon når det gjelder styrke og kondisjon. Du bestemmer selv intensitet og belastning så dette er en time som passer for alle.
  • ENDURANCE WOD:
    Dagens WOD = «Workout Of the Day» med litt ekstra fokus på utholdenhet og kondisjon. Du vil møte på varianter som gir høy puls ved bruk av egen kroppsvekt, enkle styrkeøvelser og kondisjonsapparater. Øktene har kjennetegn på seg for å ikke være teknisk komplisert, men gjerne med litt lengre varighet. Timen passer for alle - og du bestemmer selv hvor hardt du vil ta i.
  • TEAM WOD:
    Onsdager kjører vi dagens økt som team-variant. Varierte, funksjonelle bevegelser utført med høy intensitet. Enten på lag på 2 eller 3. Timen passer for alle som liker variasjon når det gjelder styrke og kondisjon. Du bestemmer selv intensitet og belastning så dette er en time som passer for alle. Du trenger ikke ha en partner for å delta på økten, dette bistår instruktøren med.
  • TRI ERG:
    Tri står for (3) og erg er navnet på for kondisjonsapparatene skierg, bikeerg, eller rowerg. På denne timen bygger du kondisjon gjennom ulike kondisjonsøkter på maskiner. Her får du virkelig trent utholdenheten på en meget effektiv måte. Timen passer for alle - og du bestemmer selv hvor hardt du vil ta i.
  • OPEN GYM:
    På open gym kan du booke deg inn for litt egentrening. Enten du ønsker å kjøre en økt på egen hånd, eller ønsker å trene på ulike elementer og øvelser. Treningen er uten instruktør.
  • BEDRIFTSTRENING:
    Å bygge kultur samt fokusere på helse sammen i bedriften kan gjøre en stor forskjell for både sykefravær og ikke minst arbeidsmiljø. Vi har flere bedrifter som trener hos oss regelmessig.

3. Kan jeg bare komme på prøvetime uten forvarsel

Alle som skal trene hos oss må booke seg på time. Ønsker du en prøvetime: send epost til anders@sportygaarden.no  så får du en unik kode du kan bruke for å registrere deg, og booke på time uten kostnad. På denne måten får du muligheten til å teste treningen ut uten forpliktelser.

Les mer her

4. Hvordan booker jeg meg på time?

For å sikre deg som ønsker å bli medlem på Sportygården et profesjonelt medlemssystem, håndtering av betalinger og bookinger av treningstimer, bruker Sportygården medlemssystemet Wondr.

Gjennom Wondr får du din tilgang til ditt egen området på vår app. Her kan du administrere ditt eget medlemskap og melde deg på de timer du vil.

Før du får tilgang til appen må du tegne et abonnement.

Les mer her



5. Hvor lang bindingstid har dere?

Bindingstiden varierer avhengig av medlemskapet du velger. Du kan selv velge om du vil tegne 12 måneder, 6 mnd, 1 mnd eller klippekort og betale med klipp for hver økt. 
Prisen er billigere når du tegner 12 mnd abonnement. 

6. Kan jeg fryse medlemskapet?


  • Med dokumentasjon: kr 0,- (gjelder maks 12 måneder). Herunder utstasjonering i forbindelse med jobb, utstasjonering i forbindelse med studier, svangerskap, og sykdom/skade.

  • Uten dokumentasjon: kr 500,- per måned (gjelder maks 1 måned per år). Minimum frysperiode er 1 måned.

  • Har du 12 mnd medlemskap, men er borte i sommer kan du fryse hele juli uten dokumentasjon. ( Kun frys hele mnd). Men du må gi oss beskjed så vi får registrert det. Send en e-post på annemarte@sportygaarden.no innen 15 juni om du ønsker dette.

7. Hvorfor er medlemsprisen høyere enn på et vanlig treningssenter?


Å være medlem på Sportygården gir deg kvalifiserte trenere som legger høy vekt på kvalitet og individualisert instruksjon. Vi har færre personer på timen (de fleste timer maks 10 stk) så å gå på time her kan ikke sammenliknes med det du kan kjenne igjen som en saltime på et større treningssenter. Hos oss blir hver enkel sett og alle får den oppfølgingen de trenger på timen.Tilbakemeldingen mange gir er at dette som gjør at treningen gir resultater og ikke minst er motiverende. "Man gleder seg til å gå på trening". 

På Sportygården er det lett for alle å bli kjent med hverandre og er vi opptatt av funksjonelle øvelser som styrker deg i din hverdag.

8. Hva betyr alle ord og utrykk dere bruker? og hvorfor engelsk?

Functional fitness og CrossFit er internasjonalt og trenes i hele verden. Veldig mange av begrepene har blitt forkortelser, og det har bare blitt sånn at du også bruker de samme ordene på norsk.
Dette gjør at du vil kjenne igjen treningsformen og type økt uansett hvor du er i verden. Her får du en liten oversikt. Det er rart med det- i starten er det kanskje mange ulike ord og uttrykk, men du kommer fort inn i det. Og det er ikke krise om du ikke får med deg alt, vi går nøye gjennom hver økte og forklarer hensikt, gjennomgår øvelser og rekkefølge. 

WOD – Workout Of The Day, altså dagens treningsøkt.

AMRAP – As Many Reps As Possible, altså så mange repetisjoner som mulig i løpet av en viss tid. Kan også stå for As Many Rounds As Possible. (Runder som mulig)

Benchmark – en WOD-standard som gjør at du kan sammenligne resultatet ditt med andre eller deg selv. Mange benchmark-WOD'er har kvinnenavn, som Barbara, Fran, Elizabeth og Angie. Grunnleggeren av CrossFit, Greg Glassman, har fortalt at han døpte WOD'ene etter kvinner på samme måte som amerikanske meteorologer døper stormer og uvær etter kvinner, siden det skal føles ut som at "en storm har slått deg" når du er ferdig. Disse benchmark-WOD'er kalles noen ganger "The girls".

Kan også kalles en testøkt. 

Buy in eller  buy out - Står det det i starten eller slutten av økta betyr det at for å starte økta eller slutte økta må du gjennomføre det som står som buy in/ buy out. 

Clean & jerk – ett av de olympiske løftene innenfor Functional fintes, som er en frivending (clean) og støt (jerk) kombinert. Vektstangen skal ved hjelp av hofta gå rett opp så nære kroppen som mulig og fanges på skuldrene. Neste steg er å fange stangen med rette armer over hodet samtidig som bena går ut i et slags utfallssteg (split jerk), eventuelt parallelt med stangen (push jerk). Se hvordan en clean gjøres her.

CTB – Chest To Bar, en pullup hvor brystet må berøre rekkverket.

CHIPPER - Kommer av ordet chip away... En økt der du gjør deg ferdig et og et element for å bli ferdig. Økta består minimum av 4 øvelser, og du skal gjennomføre for tid. 

Deadlift/DL – Markløft.

Double Unders (DU) – ett hopp med hoppetau hvor du rekker å ta en dobbel runde med hoppetauet før du lander igjen.

EMOM – Every Minute On The Minute, en øvelse eller et løft skal utføres hvert hele minutt. Du får ulik lengde på hvilepausen avhengig av hvor rask du er.

For Time – brukes for å forklare at du skal gjennomføre dagens treningsøkt (WOD) på den tiden som det tar for deg å gjennomføre alle øvelsene, hverken mer eller mindre.

Ground To Overhead – Noe (ofte en vektstang) skal tas fra bakken og løftes ovenfor hodet på valgfri måte.

HSPU – Handstand Pushups. Håndstående armheving.

Hock grip – et spesielt grep på vektstangen som gjør at grepet blir tryggere og du sparer underarmene. Tommelen skal legges rundt stangen og de andre fingrene skal legges over tommelen.Kipping – når hofta brukes for å gjøre en øvelse lettere, for eksempel i en pullup.

Kcal – Kalorier brukes ofte når du bruker romaskinen (C2), assault biken (AB), Echo bike (EB) (AB), Ski Erg (SE), Bike Erg (BG) Kcal blir da brukt som benevnelse for antall siden du ikke kjører reps på disse apparaten.

Metcon
– Metabolic Condition, kort sagt den delen av WOD'en som handler om kondisjon. Metcon går ut på at utøveren skal trene med hele kroppen under så høy intensitet som overhodet mulig, med bare veldig korte (ofte ikke faste) pauser.

Muscle Up (MU) – en kombinasjon mellom pullup og dip, altså en pullup som går over i håndstående over rekkverk eller i ringer.

No Rep – en ikke godkjent repetisjon av en øvelse.

OHS – Overhead squat. Knebøy samtidig som du har vektstangen over hodet med utstrakte armer.

OLY – Olympiske løft, de tekniske løftene som er en del av CrossFit.

OTM – On The Minute, i prinsipp det samme som EMOM: en øvelse hvert hele minutt. OTM kan brukes for å bryte av en øvelse, for eksempel: "100 airsquats, burpee OTM" betyr at du tar dine squats, men hver gang det blir et nytt helt minutt tar du en burpee. Deretter fortsetter du.

PB – personlig rekord, altså en ny rekord for deg i for eksempel et løft eller en benchmark-WOD.

PU – en pullup.

Reps – Repetisjoner.

RM – Repetition Maximum, altså det tyngste du kan løfte i en repetisjon.

RX'd – det motsatte av å forenkle en WOD, altså at WOD'en utføres normalt.

Skala/skalering – at du gjør en øvelse eller WOD lettere ved at du for eksempel reduserer vekten eller tilpasser på en annen måte.

Snatch – et olympisk løft innenfor CrossFit, innenfor vektløfting kalles det "rykk" på norsk. Samtidig som du går ned i en dyp squat skal du fange vektstangen over hodet med utstrakte armer (med hendene bredt fra hverandre). Se her hvordan du tar en snatch.

Strikt – når en øvelse utføres uten å kippe, for eksempel en shoulder press hvor du presser vektstangen fra at stangen hviler på skuldrene til ovenfor hodet med utstrakte armer, uten at du trykker fra med bena eller hofta.

TTB/T2B – Toes To Bar, du henger i rekkverket og skal samtidig berøre det med tærne.

TeamWOD -  Når økta skal gjennomføres som team. F.eks 2 på lag, 3 på lag og noen ganger også 4 på lag.

Unbroken - Når du skal gjøre noe unbroken betyr det at du ikke skal bryte opp øvelsen før du er ferdig med alle delene/repsene. 

YGIG -You Go I Go - er en måte en økt skal gjennomføres på når du er på lag. Her skal ført den ene gjøre en runde før den andre skal gjennomføre det samme. 


9. Hva er bookingrutinene deres?


På hver time står det et antall ledige plasser. Har du medlemskap kan du booke deg på timen. Er den full kan du sette deg på venteliste (og du ser din plass på ventelisten)

Du kan booke deg på timer 8 dager frem i tid. Er det ledig på en time kan du melde deg på den helt frem til den starter.

Avbooking kan du gjøre selv i appen. Fram til 2 timer før økta er det ingen kosekvenser, men booker du deg av under 2 timer før økta har vi lagt inn et lite gebyr på 50 kr.

Er du på venteliste, og noen melder seg av timen vil du få beskjed med en gang du har plass på timen (Ikke skru av varsler for dette i appen - så sikrer du at du får denne beskjed.

Ventelista er aktiv frem til 30 minutter før timen. Får du plass fra ventelista gis du automatisk plass, så om det ikke passer lenger må du melde deg av timen.)
(NB: Du vil ikke belastes gebyret på 50 kr om du får beskjed om plass fra venteliste under 2 timer før timen, og du i rekker den.. Men husk å melde deg av likevel.

Open gym kan bookes en time av gangen. Du kan ikke booke deg 2 timer på rad på open gym. (men er det ledig på open gym time etter den timen du har booket, og du ikke er helt ferdig med alt på din plan, kan du selvfølgelig gjøre deg ferdig) Bruk skjønn ;)


10. Jeg er medlem- er det et maksantall jeg kan delta på timer i løpet av en uke?

Er du medlem kan du delta og melde deg på så mange timer du ønsker. (Både gruppetimer og open gym). Vi får statistikker på antall timer man booker/avbooker i løpet av en måned. Avbooking og endring av plan kan selvfølgelig skje.
Men ser vi unormal høy grad av avbookinger av bestilte timer i et medlemskap (og overbooking av timer for å sikre plass) tar vi en prat.

Functional fitness er intensivt og det er anbefalt med hviledager for å restituere og hente seg inn igjen. Snakke med oss trenere om lurer på noe rundt trening, volum og belastning.  

11. Hvordan foregår betaling av medlemskap med bindingstid.


Medlemskap med bindingstid er satt med fast trekkdato: 20 hver mnd. Du betaler forskuddsvis, det vil si den 20 hver mnd betaler du for mnd etter.

Ved oppstart av medlemskap: betaler du da for fra dagen du melder deg inn tom siste dag den mnd.

Eks 1:
Tegner du medlemskap til 1200/mnd og melder deg inn den 8. april vil du ved innmelding betale for 8.4- 30.4. (23 dager - 920 kr - trening i april)
Den 20.4 vil trekket for neste mnd komme. (1200 - trening i mai) 
Så første mnd kan det virke som du blir belastet 2 ganger, men den første trekket er for nåværende mnd - det andre for måneden etter.

Eks 2: 
Tegner du medlemskap til 1200/mnd og melder deg inn 24. april, vil du ved innmelding betale for 24.4-30.4 (7 dager - 280 kr)  + trekket for neste måned ( 1200 kr - trening i mai)

Om du ønsker å endre trekkdato til en annen dag i mnd kan vi fikse dette. Send en epost til annemarte@sportygaarden.no med ønsket trekkdato så endrer vi denne.


12. Hvordan er det med toalett og garderober?


Vi jobber med en løsning og snart vil vi ha garderobe og toalett inne i treningslokalet til Sportygården. 

Per dags dato har vi imidlertid ikke dette og de fleste kommer ferdig skiftet til trening. Men vi har toalett i hovedbygget vårt. Opp gårdsplassen- rett inn døra til høyre i gangen. Dette er det bare å benytte seg av. Her kan man også skifte og vi har 1. dusj. 

13. Hva bør jeg ha med meg til trening?


Ta med innesko. Når du trener functional fitness kan det være lurt å ikke ha fulldempa sko (ala Hooka) da dette gir mindre stabilitet og balanse i en del av styrkeøvelsene.

Anbefalte sko er innendørs treningsko.
(Vi selv bruker varianter av Rebook Nano eller Nike Metcons).

Det vil kunne komme hoppetau på trening, og det anbefales å gå til innkjøp av et eget tau, så du er sikret riktig lengde. Google "Crossfit jumprope" så får du fine alternativer.

Grips, tommelteip, knebeskyttere, løftebelte er ting du kanskje vil trenge etterhvert. Men det er ikke nødvendig utstyr når du starter. 

Ha alltid med vannflaske med vann (du kan fylle på her) og gjerne et lite håndkle.

14. Kan jeg se hvem andre som er påmeldt samme time som meg?


I forrige system med facebook som midlertidig bookingløsning kunne man se andre påmeldte på samme time. Wondr har ikke denne funkjonen. Og er du vant til å trene på andre treningssentre, eller CrossFitsentre vil du se at du heller ikke de har dette tilgjengelig.
GDPR messig har vi nå en trygg og sikker løsning som ivaretar personvern.

Ikke la det stoppe deg om du kjenner folk på timen du skal på eller ei. Hos oss skal du alltid føle deg inkludert. 

15. Vi er jo mange på ulikt nivå- hvordan ivaretar dere alle under en økt når dere ikke opererer med ulike nivåer på time?


På Sportygården opererer vi ikke med klasser av ulikt nivå. Det vil si at uansett om du er nybegynner eller godt trent skal du oppleve en økt som treffer deg og gir effekt.

Øvelser kan kunne skaleres opp og ned etter nivå, og alle skal kunne trene sammen i samme lokalet på samme økt. "Difference in degree not kind" - the art of Crossfit/ Functional Fitness.
Det er så mange ulike ting man kan gjøre på timen, så ofte så vil du finne stasjoner/ øvelser der du mestrer over snitt/ og kanskje andre der noen andre i lokalet er raskere/sprekere enn deg selv.
MEN- etter en time vil du merke at det ikke er noe noen bryr seg om. Alle er på trening for å få en god økt, og har mest fokus på å gjøre tingene selv.

Vi har satt et tak på 10 stk på det fleste timer, og da har vi som trenere mulighet til utfordre dere på dette. Oppfordrer også til å snakke med oss, om det er noe dere ønsker annerledes.

Eksempel på skalering kan være:

Lavere vekter
Ikke vekt i det hele tatt
En hantel der man kan kjøre med to hantler
Mindre antall repetisjoner/ 
Sykling/kondisjonsmaskin i stedet for løping
Step up på boks i stedet for hopp til boks
Roing i ringer i stedet for pull ups
Sit ups i stedet for toes to bar 
osv. 

Det er alltid du som styrer din egen intensitet- og de første øktene man er her er det ofte lett å bli litt revet med. Dette skal vi passe på å følge deg opp på.